Putovanja

Kranjska Gora – kraljica mojih ljetovanja

Otkako znam za sebe, ljetne praznike provodim u Sloveniji, točnije – u Kranjskoj Gori. A posljednjih nekoliko godina u potpunosti izostaje moj odlazak na more i prepuštam se na (minimalno) dva tjedna uživanja i relaksacije u planinama.

Sigurno u glavi mislite da sam totalno poludjela i da to nije baš najnormalnije ponašanje, ali meni dolazi nekako prirodno. Da, volim i ja otići na obalu, baciti se u more i uživati u čš-čš-čš zvukovima zrikavaca i cvrčaka, ali broj slobodnih dana i moja želja za putovanjima me ipak malo ograničavaju. Pa je tako i ove godine uslijedilo još jedno ljetovanje na kojem sam doživjela 8 stupnjeva u kolovozu i gledala planine posipane friško napadalim snijegom.

Snijeg u kolovozu

Baza je uvijek Kranjska Gora, a posljednjih desetak godina apartman Vijolica. Iako svi obožavaju ovu lokaciju tijekom zimskih praznika i sezone skijanja, mi smo ljetni đir. Kranjska je udaljena cca tri sata vožnje autom od Zagreba, a njezina čarolija je što je neodoljiva sama po sebi, a i blizu su vam brojne opcije za odlazak na izlete.

Ovdje se klopaju najbolji kroasani

Kranjska Gora se diči tradicionalnom alpskom arhitekturom koja nudi presladak centar, najbolje kroasane na svijetu (Pariz se može sakriti pred onima iz Sport Pointa), ali i prekrasno jezero Jasna, šetnje uz rijeku Pišnicu, lagano hodanje u Krnicu, planinarenje na Tamar i brojne druge aktivnosti. Ako ste jedni od onih koji samo briju po mjestu gdje odsjedaju – Kranjska Gora nije za vas.

Početak pješačkog puta za jezero Jasna

Spomenula sam izlete na mjesta koja se nalaze blizu Kranjske Gore, a to su iznimno popularni Bled i Bohinj u Sloveniji, Villach u Austriji i Tarvisio te Laghi di Fusine u Italiji. Sve je to na maksimalno sat vremena vožnje ako vam je baza u Kranjskoj Gori, a nevjerojatna priroda će vam (obećajem) oduzeti dah i nećete požaliti ni sekunde što ste otišli na izlete. Više o tome u idućim postovima O:)

Jezero Jasna

Jedna od mojih omiljenih lokacija u Kranjskoj je jezero Jasna. Nedavno su napravili fenomenalnu šetnicu uz rijeku Pišnicu koja vas odvlači od ceste (koja vozi na Vršič) i za maksimalno pola sata sporog hoda ste na jezeru. Jezero čine zapravo dva povezana umjetna jezera uz ušće potoka Velike i Male Pišnice. Kristalno čista voda, hrpa patkica (koje imaju svoje male kućice na splavima), planinski zrak i nevjerojatan pogled dovoljni su za potpuno punjenje baterija.

Kućica za patke, nemrem!
Jezero Jasna

Uz Jasnu, obožavam i otići u prirodni rezervat Zelenci. Smaragdno zelena boja oduševila je Sir Humphry Davija koji je zapisao: “U Europi nisam vidio ništa ljepše!”. Jezerce Zelenci nalazi se odmah iza sela Podkoren, na južnoj strani magistralne ceste. U tom prirodnom rezervatu žive mnogobrojne zanimljive biljne vrste, čak i mesožderke rosike, a od životinja su bogato zastupljeni vodozemci i ptice gnjezdarice. Na krajnjem zapadnom dijelu močvare nalazi se smaragdno zeleno jezero iz kojeg kroz slojeve jezerske krede koja vodi daje specifičnu modrozelenu boju izviru brojni izuzetno čisti hladni izvori. Upravo je radi boje jezeru s močvarom nadjenuto ime Zelenci. Fenomenalno je kako se Zelenci zimi ne lede, a njihova je temperatura tijekom cijele godine približno 6°C.

Zelenci
Zelenci

S obzirom na to da sam u Kranjskoj već desetljećima, uvijek guštam i pješačiti na Tamar do kojeg se dolazi s Planice, alpske doline, ali najvjerojatnije najpoznatije kao mjesto gdje se održavaju natjecanja u skijaškim skokovima. Planinarenje do planinske kuće na Tamaru traje cca sat vremena (ako idete s klincima, ja sam išla s nećacima), a gore možete uživati u hladnom pivu i pogledu na planine više od 2000 m: Mojstrovka, Travnik, Velika Dnina, masiv Ponca i Jalovec koji doslovno oduzimaju dah.

Put do Tamara
Tamarska dolina

Planinska kuća na Tamaru

Ove godine nisam otišla na Vršič, ali svakako savjetujem svakome da posjeti ovaj planinski prijelaz na visini od 1611 metara. Na putu do gore vas čekaju 24 serpentine (vozači, laganini), a svakako stanite na pola puta i posjetite Rusku kapelicu.

Ruska kapelica
Vršič

Vršič je ujedno i najviši cestovni prijelaz u istočnim Julijskim Alpama, a gore možete prochillati u planinarskim domovima, maziti ovčice kojih ima na stotine, ali i uživati u pogledu na Ajdovsku djevojčicu. Kameno lice Ajdovske djevojčice najbolje se vidi s panoramskog brdašca kod Poštarskog doma, a prema legendi, bajkovito biće, ajdovska djevojčica, prorekla je lovčevom sinu da će ubiti Zlatoroga. Druge su se ajdovske žene na to nedopustivo proročanstvo razljutile i pretvorite djevojčicu u stijenu.

Ajdovska deklica ilitiga djevojčica

Za sada toliko, a uskoro malo više o Bohinju i Laghi di Fusine! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

September 2018
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930